dereń jadalny 'Jantarnyj'
Cornus mas 'Jantarnyj'
dereń jadalny 'Jantarnyj'
Cornus mas 'Jantarnyj'
Co zdobi | liście, jadalne owoce |
---|---|
Miesiąc kwitnienia | III III |
Roślina zimozielona | nie |
Liczba roślin/m2 | 1 |
Roczny przyrost | 0.5-1 m |
Wystawa | , , |
Mrozoodporność | 5 - 7 Strefy 5 - 7 |
Bardzo plenna odmiana o żółtych, wartościowych owocach. Dekoracyjny krzew polecany do wszystkich typów ogrodów przydomowych.
JAK WYGLĄDA: Liście jajowate, zaostrzone, zielone, jesienią przebarwiające się na brązowoczerwono. Kwiaty są małe, żółte, skupione w główkowatych kwiatostanach, miododajne; pojawiają się w III, przed rozwojem liści. Owoce żółte, owalne, jadalne i zdrowe, o słodko-kwaśnym smaku (do 3,5 g). Dojrzewają w poł. IX i szybko opadają. Odmiana plenna (do 30-40 kg z kilkunastoletnich drzew). Rośliny obficiej owocują, gdy obok siebie rosną przynajmniej dwie odmiany.
JAK ROŚNIE: Wysoki krzew o szerokim lub wyprostowanym pokroju. Osiąga 3-5 m wysokości; rośnie wolno.
GDZIE POSADZIĆ: Dobrze rośnie i owocuje zarówno na stanowiskach słonecznych, jak i półcienistych. Preferuje gleby żyzne, przepuszczalne o odczynie obojętnym lub kwaśnym. Dobrze znosi suszę. Odmiana mrozoodporna (strefa 5–8).
JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10–30 minut. Roślinę sadzić w dole o wymiarach 60 x 60 x 60 cm z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika. Dół wypełnić żyzną ziemią kompostową. Ziemię dookoła rośliny udeptać i wyściółkować korą. Roślinę sadzić na takiej głębokości, na jakiej rosła w pojemniku. Od IV nawozić, a w sezonie wegetacyjnym podlewać w miarę potrzeby. Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie.
JAK STOSOWAĆ: Uniwersalna roślina nadająca się do sadzenia w ogrodach przydomowych i założeniach parkowych. Owoce doskonale nadają się zarówno do jedzenia na surowo, jak i przyrządzania przetworów. Mają właściwości prozdrowotne.
POCHODZENIE: Wyhodowany w Państwowym Ogrodzie Botanicznym im. N. N. Griszki w Kijowie, Ukraina.