suchodrzew jadalny (jagoda kamczacka) 'Vostorg'
Lonicera kamtschatica 'Vostorg'
suchodrzew jadalny (jagoda kamczacka) 'Vostorg'
Lonicera kamtschatica 'Vostorg'
Co zdobi | uprawiana dla owoców |
---|---|
Barwa kwiatów | bladożółte |
Miesiąc kwitnienia | III, IV III, IV |
Roślina zimozielona | nie |
Liczba roślin/m2 | 1 |
Roczny przyrost | 0.2-0.5 m |
Wystawa | , , |
Mrozoodporność | 3 - 7 Strefy 3 - 7 |
Krzew rodzący smaczne, słodko-kwaśne owoce dojrzewające w maju i czerwcu. Zaczyna plonować już w 2.–3. roku po posadzeniu. Jest długowieczny i mrozoodporny. Polecany do uprawy amatorskiej w przydomowych ogrodach.
JAK WYGLĄDA: Owoce owalne, ciemnoniebieskie, o nierównej powierzchni, z delikatnym woskowym nalotem, bardzo smaczne, słodko-kwaśne, pozbawione goryczki; dojrzewają V–VI. Roślina owocuje w 2.–3. roku po posadzeniu. Kwiaty niepozorne, bladożółte, miododajne. Są obcopylne – wymagają zapylenia krzyżowego. Krzew najlepiej owocuje, gdy rośnie w towarzystwie innych odmian tego gatunku. Kwitnie w III-IV. Pędy wzniesione; młode są zielone; dojrzewając, brązowieją.
JAK ROŚNIE: Krzew; pokrój kulisty, wzniesiony. Rośnie umiarkowanie silnie, dorastając do 1,8 m wys. (0,5 m rocznie).
GDZIE POSADZIĆ: Najlepiej owocuje na stanowisku mocno nasłonecznionym, na glebach lekkich, przepuszczalnych i lekko kwaśnych. Nie wymaga zakwaszania gleby, jak np. borówka amerykańska. Rzadko atakowany przez choroby i szkodniki. Odmiana całkowicie mrozoodporna (strefa 3–7). Ze względu na płytki system korzeniowy jest wrażliwa na suszę.
JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10–30 min. Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 40 x 40 x 40 cm, z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej, 0,5–1 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie roślin.
JAK STOSOWAĆ: Krzew polecany do uprawy amatorskiej w przydomowych ogrodach. Owoce są cennym składnikiem diety – są bogate w witaminy, makro- i mikroelementy (magnez, żelazo, miedź, jod), zawierają antocyjany i kwas askorbinowy. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyseptyczne. Doskonale smakują na surowo; idealne jako dodatek do mrożonek, dżemów, soków i nalewek. Mogą służyć jako naturalny czerwony barwnik spożywczy.
POCHODZENIE: Odmiana wyhodowana w Rosji.