Encyklopedia - Clematis - Źródło Dobrych Pnączy
Nazwa rośliny
Wysokość roślin
od:     do: 
Roczny przyrost
od:     do: 
Strefa mrozoodporności
od:     do: 

Malina tekszla, tekszla, jeżyna arktyczna 'Tarja'

Rubus arcticus 'Tarja'

Malina tekszla, tekszla, jeżyna arktyczna 'Tarja'

Rubus arcticus 'Tarja'

Co zdobi uprawiana dla owoców
Barwa kwiatów różowe
Miesiąc kwitnienia VI VI
Roślina zimozielona nie
Liczba roślin/m2 3
Roczny przyrost 0.1 m
Wystawa słońce, 3/4 słońca, 1/2 słońca
Mrozoodporność 4 - 8 Strefy 4 - 8

Niska, wieloletnia roślina zadarniająca o jadalnych, aromatycznych owocach o słodko-kwaśnym smaku, bogate w witaminy.


JAK WYGLĄDA: Niska, wieloletnia roślina, zadarniająca. Liście jasnozielone, złożone z 3 listków dł. 4-5 cm, przebarwiające się jesienią.  Liczne, różowe kwiaty o lekkim marcepanowym zapachu pojawiają się w V na wierzchołach pędów. W VI-VII dojrzewają ciemnoczerwone, jadalne, soczyste, aromatyczne owoce o słodko-kwaśnym smaku, bogate w witaminy. Średnia masa pojedynczego owocu wynosi 1g. Owoce nabierają smaku dopiero gdy są w pełni dojrzałe, należy zbierać tylko ciemnoczerwone, błyszczące owoce.

JAK ROŚNIE: Osiąga 20-25 cm wysokości, szybko się rozrasta za pomocą podziemnych rozłogów. Łatwa w uprawie. Wymaga krzyżowego zapylenia, najlepiej posadzić 2 różne odmiany obok siebie np. z odmianami ‘Beata’, ‘Marika’, ‘Mespi’

GDZIE POSADZIĆ: Wymaga stanowiska słonecznego lub połcienistego.

JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 30 x 30 x 30 cm,
z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Najlepiej się czuje w podłożu o odczynie lekko kwaśnym. Lubi wilgotne stanowiska, ale dobrze zdrenowane. Całkowicie mrozoodporna (strefa 2–7).

JAK STOSOWAĆ: Można zastosować jako roślinę owocową oraz okrywową w ogrodach przydomowych. Świetnie nadaje się do uprawy w wiszących doniczkach na balkonie, co ułatwia zbieranie owoców. Ceniona za właściwości prozdrowotne. Owoce można spożywać na surowo lub zamrażać. Używane do przyrządzania różnych przetworów - soków, dżemów, galaretek jak i do likierów. Zaparzona herbata ze świeżych liści ma doskonały aromat i smak. 

POCHODZENIE: Finlandia.