glicynia kwiecista 'Shiro-noda'
Wisteria floribunda 'Shiro-noda' ('Longissima Alba', 'Snow Shower')
glicynia kwiecista 'Shiro-noda'
Wisteria floribunda 'Shiro-noda' ('Longissima Alba', 'Snow Shower')
Co zdobi | kwiaty |
---|---|
Barwa kwiatów | białe |
Miesiąc kwitnienia | V V |
Roślina zimozielona | nie |
Wysokość roślin | 6-10 m |
Roczny przyrost | 1-3 m |
Wystawa | , |
Mrozoodporność | 6A - 8 Strefy 6A - 8 |
Przepięknie kwitnące pnącze o białych kwiatach zebranych w długie grona. Uznawane za najpiękniejszą odmianę o tej barwie kwiatów. Polecane do małych i dużych ogrodów.
JAK WYGLĄDA: Kwiaty bardzo dekoracyjne, białe, zebrane w długie, groniaste kwiatostany, dł. 35 cm, pachnące. Kwitnie V Zaczyna kwitnąć w 4.˗5. roku po posadzeniu. Liście pierzastozłożone z 11˗15 listków o dł. 8 cm. Młode liście są brązowozielone, latem i jesienią zielone. Pędy lewoskrętne, wijące się.
JAK ROŚNIE: Pnącze; pędy owijają się wokół podpór. Rośnie silnie, osiągając do 6˗10 m wys., rocznie przyrasta 1˗3 m. Wymaga mocnych podpór.
GDZIE POSADZIĆ: Preferuje stanowiska słoneczne, ciepłe, osłonięte. Wymaga gleb umiarkowanie żyznych, średnio wilgotnych, przepuszczalnych. Nie całkiem mrozoodporne (strefa 6A˗8). W ostre zimy może przemarzać.
JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10˗30 min. Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 40 x 40 x 40 cm, z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej, 0,5˗1 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Pnącze należy sadzić w odległości co najmniej 30 cm od ścian lub innych roślin. Przez pierwsze 2˗3 lata wymaga starannej pielęgnacji ˗ podlewania, wiosennego nawożenia oraz osłaniania na zimę. Potem radzi sobie samo. Regularne cięcie sprzyja obfitemu kwitnieniu (filmy instruktażowe: letnie cięcie glicynii, wiosenne cięcie glicynii).
JAK STOSOWAĆ: Szczególnie przydatne do sadzenia przy altanach, pergolach i solidnych konstrukcjach przyściennych. Polecana do małych i dużych ogrodów.
POCHODZENIE: Odmiana znana w Japonii od setek lat. Do Europy sprowadzona w XIX w.
NAGRODY: Award of Merit 1931.