Figowiec pospolity 'Bornholm'
Ficus carica 'Bornholm'
Figowiec pospolity 'Bornholm'
Ficus carica 'Bornholm'
Co zdobi | liście, owoce |
---|---|
Roślina zimozielona | nie |
Liczba roślin/m2 | |
Roczny przyrost | |
Wystawa | |
Mrozoodporność | 7B - 9 Strefy 7B - 9 |
Niewysoki, rozłożysty krzew o jadalnych, smacznych owocach i dekoracyjnych liściach. Może być uprawiany w dużych donicach na balkonach i tarasach a także w ciepłych, osłoniętych zakątkach ogrodów.
JAK WYGLĄDA: Liście pojedyncze, duże, klapowane, omszone. Jadalne, słodkie owoce śr. 5-6 cm, są to gruszkowatego kształtu owocostany orzeszkowe (owocostan rzekomy). Powstają one w wyniku rozrośnięcia się osi kwiatostanu, która rozszerza się i zawija do środka. Wewnątrz niego wyrastają kwiaty, z których później powstają owoce. Owoce dojrzewają we wrześniu, w pełni dojrzałości mają skórkę zielonkawobrązową z różowoczerwonym miąższem.
JAK ROŚNIE: Niewysoki, rozłożysty krzew, w sprzyjających warunkach może przybrać formę niewielkiego drzewka; dorasta do 2-3 m wysokości.
GDZIE POSADZIĆ: Najlepiej rośnie w najcieplejszych, najbardziej nasłonecznionych i zacisznych miejscach w ogrodzie. Bardzo dobrze czuje się posadzony przy południowych, osłoniętych ścianach budynków. Wymaga żyznych, przepuszczalnych gleb o odczynie obojętnym. Wymaga solidnego zabezpieczenia na zimę (strefa 7B–9).
JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10–30 minut. Roślinę sadzić w dole o wymiarach 60 x 60 x 60 cm z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika. Na ciężkich nieprzepuszczalnych glebach stosować warstwę drenującą z warstwy np. żwiru, keramzytu. Dół wypełnić żyzną ziemią kompostową. Ziemię dookoła rośliny udeptać i wyściółkować korą. Roślinę sadzić 3-5 cm głębiej niż, na jakiej rosła w pojemniku. Od IV nawozić, a w sezonie wegetacyjnym podlewać w miarę potrzeby. Wiosną, wycinamy pędy przemarznięte a pozostałe skracamy w połowie ich długości.
JAK STOSOWAĆ: Roślina dobra do uprawy w ogrodach przydomowych oraz w dużych pojemnikach na tarasach i balkonach. Dojrzałe owoce można jeść bezpośrednio, dodawać do sałatek, można je suszyć bądź przyrządzać dżemy, kompoty i syropy.
POCHODZENIE: Dania