agrest HINNONMÄKI RÖD
Ribes uva-crispa HINNONMÄKI RÖD
agrest HINNONMÄKI RÖD
Ribes uva-crispa HINNONMÄKI RÖD
Co zdobi | jadalne owoce |
---|---|
Roślina zimozielona | nie |
Liczba roślin/m2 | 1 |
Roczny przyrost | 0.5 m |
Wystawa | , , |
Mrozoodporność | 6B - 9 Strefy 6B - 9 |
JAK WYGLĄDA: Jadalne, słodko-kwaśne, aromatyczne owoce dojrzewają w drugiej połowie lipca. Mają gładką, cienką czerwono-fioletową skórkę z jasnymi żyłkami. Są kuliste, średniej wielkości, lekko owłosione. Jagody osiągają masę do 10 g.
JAK ROŚNIE: Niewielki krzew o kulistym pokroju. Dorasta do 1,2 m wysokości. Liście niewielkie, matowoozielone.
GDZIE POSADZIĆ: dobrze plonuje na ciepłych, słonecznych stanowiskach. Wymaga żyznej, wilgotnej, przepuszczalnej gleby, zasobnej w próchnicę o odczynie lekko kwaśnym. Daje sobie także radę na słabszych glebach. Odmiana mało wrażliwa na amerykańskiego mączniaka agrestu. Mrozoodporny (strefa 5B).
JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10˗30 min. Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 40 x 40 x 40 cm, z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej, 0,5˗1 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Sadzić 1 szt./m2. Po posadzeniu pędy należy skrócić o 1/2 ich długości dzięki temu roślina wypuści z podstawy kilka mocnych szkieletowych pędów. Od 4-5 roku po posadzeniu wykonujemy cięcie prześwietlające, usuwamy wszystkie pędy starsze a na krzewach pozostawiamy pędy owocujące 2 i 3 letnie.
JAK STOSOWAĆ: W ogrodach przydomowych. Owoce zawierają kwasy organiczne, pektyny, prowitaminę A, witaminy C, P i B1, a także sole miedzi, żelaza i fosforu. Owoce można spożywać bezpośrednio z roślin lub wykorzystać do przygotowania galaretek, dżemów i konfitur.
POCHODZENIE: Finlandia