porzeczka czarna 'Titania'
Ribes nigrum 'Titania'
porzeczka czarna 'Titania'
Ribes nigrum 'Titania'
Co zdobi | jadalne owoce |
---|---|
Roślina zimozielona | nie |
Liczba roślin/m2 | 1 |
Roczny przyrost | 0.5 m |
Wystawa | , , |
Mrozoodporność | 5B - 8 Strefy 5B - 8 |
Szybko rosnacy krzew o wzniesionych pędach i jadalnych, smacznych owocach. Owoce to czarne jagody o błyszczącej skórki, zebrane w zwarte grona.
JAK WYGLĄDA: krzew o jadalnych, czarnych jagodach z błyszczącą skórką, zebrane w niedługie, zwarte grona. Odmiana średnio wczesna. Owoce w gronach dojrzewają równomiernie w połowie VII, nie osypują się na ziemię. Odmiana bardzo plenna, owoce średniej wielkości lub duże, soczyste, słodko-kwaśne.
JAK ROŚNIE: Krzew o wzniesionym pokroju. Wzrost silny. Długie pędy wyrastają z nasady krzewu. Dorasta do 1,5-2 m wysokości. Licie ciemnozielone, duże. Kwiatostany zebrane w grona średniej długości.
GDZIE POSADZIĆ: dobrze plonuje na ciepłych, słonecznych stanowiskach. Wymaga żyznej, wilgotnej gleby, zasobnej w próchnicę ale toleruje też słabsze gleby. Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny. Odmiana odporna na odmiana odporna na mączniaka, rdzę i antraknozę. Mrozoodporna (strefa 5B).
JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10˗30 min. Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 40 x 40 x 40 cm, z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej, 0,5˗1 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Sadzić 1 szt./m2. Po posadzeniu pędy należy skrócić o 1/2 ich długości dzięki temu roślina wypuści z podstawy kilka mocnych szkieletowych pędów. Od 4-5 roku po posadzeniu wykonujemy cięcie prześwietlające, usuwamy wszystkie pędy starsze a na krzewach pozostawiamy pędy owocujące 1 i 2 letnie.
JAK STOSOWAĆ: Odmiana godna polecenia zarówno na plantacje towarowe jak i do uprawy amatorskiej. Odmiana odpowiednia do zbioru maszynowego na plantacjach. Owoce bogate w antocyjany i kwas askorbinowy (witamina C), nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory, mrożonki, galaretki itp.
POCHODZENIE: odmiana wyhodowana przez P. Tamása w 1980 r. w Stacji Doświadczalnej Balsgard, Szwecja