winorośl owocowa 'Buffalo'
Vitis 'Buffalo'
winorośl owocowa 'Buffalo'
Vitis 'Buffalo'
Co zdobi | owoce |
---|---|
Roślina zimozielona | nie |
Liczba roślin/m2 | 1 |
Roczny przyrost | 1-2 m |
Wystawa | , , |
Mrozoodporność | 5B - 9 Strefy 5B - 9 |
Amerykańska odmiana o deserowych, ciemnych owocach. Owoce smaczne, o truskawkowym posmaku.
JAK WYGLĄDA: Jagody średniej wielkości, kuliste, zebrane w cylindryczne, średniej wielkości grona. Owoce ciemnofioletowe, pokryte szarym, woskowym nalotem, dojrzewają w połowie września. Miąższ smaczny, słodki z truskawkowym posmakiem.
JAK ROŚNIE: Pnącze; wspina się za pomocą wąsów czepnych. Rośnie silnie, dorastając do 8 m wys., rocznie przyrasta 2 m.
GDZIE POSADZIĆ: Stanowisko słoneczne i ciepłe. Dobrze rośnie na glebach przepuszczalnych, żyznych, próchnicznych, piaszczysto-gliniastych o obojętnym lub lekko kwaśnym odczynie. Odporna na choroby. Mrozoodporna do -28° C (strefa 5b–9).
JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10–30 min. Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 40 x 40 x 40 cm, z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej, 5-10 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Pnącze należy sadzić w odległości co najmniej 30 cm od ścian lub innych roślin. Tnie się umiarkowanie silnie. Aby roślina zawiązywała grona z wysokiej jakości owocami należy ją corocznie formować (najczęściej zimą w drugiej połowie lutego).
JAK STOSOWAĆ: Nadaje się do uprawy amatorskiej. Można obsadzać nią altany, formować szpalery na wysokich ogrodzeniach.
POCHODZENIE: hodowca Richard Wellington, USA, wprowadzono w 1938 roku.