aktinidia ostrolistna 'Kokuwa'
Actinidia arguta 'Kokuwa'
aktinidia ostrolistna 'Kokuwa'
Actinidia arguta 'Kokuwa'
Co zdobi | jadalne owoce |
---|---|
Barwa kwiatów | białe |
Miesiąc kwitnienia | VI VI |
Roślina zimozielona | nie |
Liczba roślin/m2 | |
Roczny przyrost | 2-3 m |
Wystawa | , , |
Mrozoodporność | 6 - 8 Strefy 6 - 8 |
Japońska obupłciowa odmiana o owocach dojrzewających w końcu września i w październiku. Owoce mają smak kiwi przełamany nutą cytryny. Szczególnie przydatna do sadzenie w ogrodach przydomowych i na plantacjach.
JAK WYGLĄDA: Owoce owalne, małe lub średniej wielkości, dł. ok. 2 cm i szer. 1,5 cm, owalne, zielone jagody, jadalne, smaczne, o smaku kiwi, z cytrynowym posmakiem; trwałe. Nadają się do jedzenia ze skórką. Dojrzewają kon. IX˗X. Rozpoczyna owocowanie w 2.˗3. roku. Odmiana samopylna. Kwiaty małe, śr. 1˗2 cm, białe. Pojawiają się w VI. Liście szerokolancetowate, zielone, matowe, dł. 5˗10 cm, szer. 2˗4 cm; jesienią przebarwiają się na żółto. Pędy wijące się.
JAK ROŚNIE: Pnącze; pędy owijają się wokół podpór. Rośnie bardzo silnie, dorastając do 8˗10 m wys., rocznie przyrasta 2˗3 m.
GDZIE POSADZIĆ: Wymaga stanowisk ciepłych, nasłonecznionych, osłoniętych, gleby wilgotnej, ale dobrze zdrenowanej, żyznej. Wytrzymuje mrozy do ok. ˗22°C (strefa 6B˗8) Wrażliwa na przymrozki w czasie wegetacji.
JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10˗30 min. Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 40 x 40 x 40 cm, z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej, 0,5˗1 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Pnącze należy sadzić w odległości co najmniej 30 cm od ścian lub innych roślin. Łatwe w uprawie. Przycinać późną jesienią lub zimą w styczniu-lutym (film o cięciu i prowadzeniu aktinidii).
JAK STOSOWAĆ: Nadaje się do sadzenia przy różnych podporach, altanach, pergolach i siatkach. Można je prowadzić przy drutach rozciągniętych między słupami. Odmiana szczególnie przydatna do stosowania w ogrodach przydomowych, na działkach.
POCHODZENIE: Wyhodowana w Japonii.