wiśnia karłowa 'Carmine Jewel'
Prunus 'Carmine Jewel'
wiśnia karłowa 'Carmine Jewel'
Prunus 'Carmine Jewel'
Co zdobi | kwiaty i owoce |
---|---|
Barwa kwiatów | białe |
Miesiąc kwitnienia | IV IV |
Roślina zimozielona | nie |
Liczba roślin/m2 | 1 |
Roczny przyrost | |
Wystawa | , , |
Mrozoodporność | 3 - 8 Strefy 3 - 8 |
Ładnie kwitnący krzew owocowy. Wiosną obsypany jest białymi kwiatami. Polecany także ze względu na smaczne owoce dojrzewające w lipcu. Może być uprawiany w pojemnikach.
JAK WYGLĄDA: owoce soczyste, duże (śr. 1,5 cm, 3,5 g.), lśniące, ciemnoczerwone, o dużej zawartości cukru, smaczne z delikatną kwaśną nutą. Miąższ ciemnoczerwony, skórka cienka, pestka mała, łatwo odchodzi. Nie osypują się na ziemię, plon z kilkuletniego drzewa to 10-12 kg. Owoce dojrzewają w VII. Kwiaty białe lub lekko różowe, śr. 2,5 cm, dekoracyjne, pojawiają się w V. Liście nieduże (4-6 cm dł.), lancetowate, gładkie, błyszczące, piłkowane, jasnozielone.
JAK ROŚNIE: krzew, dorasta do 2 m.
GDZIE POSADZIĆ: Mało wymagająca roślina. Dobrze rośnie i owocuje na stanowiskach słonecznych. Akceptuje przeciętne, przepuszczalne gleby o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Całkowicie mrozoodporna (strefa 2A–7).
JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10–30 minut. Roślinę sadzić w dole o wymiarach 60 x 60 x 60 cm z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika. Dół wypełnić żyzną ziemią kompostową. Ziemię dookoła rośliny udeptać i wyściółkować korą. Roślinę sadzić na takiej głębokości, na jakiej rosła w pojemniku. Od IV nawozić, a w sezonie wegetacyjnym podlewać w miarę potrzeby. Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie.
JAK STOSOWAĆ: Dekoracyjny krzew o uniwersalnym zastosowaniu. Łatwy w uprawie, dobrze znosi zarówno zanieczyszczenie powietrza w warunkach miejskich, jak i niezbyt żyzne gleby. Owoce są polecane do spożycia na surowo lub do przygotowania przetworów. Doskonale się sprawdzają przy przyrządzaniu likierów i nalewek ze względu na ich bordowy kolor i słodko-kwaśny smak.
POCHODZENIE: wyselekcjonowana w 1999 roku w University of Saskatchewan, Kanada.