dereń jadalny 'Swietlajczok'
Cornus mas 'Swietlajczok'
dereń jadalny 'Swietlajczok'
Cornus mas 'Swietlajczok'
Co zdobi | liście, jadalne owoce |
---|---|
Miesiąc kwitnienia | III III |
Roślina zimozielona | nie |
Liczba roślin/m2 | 1 |
Roczny przyrost | 0.5-1 m |
Wystawa | , , |
Mrozoodporność | 5 - 7 Strefy 5 - 7 |
Uniwersalna roślina nadająca się do sadzenia w ogrodach przydomowych i założeniach parkowych. Owoce doskonale nadają się zarówno do jedzenia na surowo, jak i przyrządzania przetworów. Mają właściwości prozdrowotne.
JAK WYGLĄDA: Liście jajowate, dł. 7,5–12,5 cm, zaostrzone, zielone z wyraźnym unerwieniem, jesienią przebarwiające się na brązowo-czerwono. Kwiaty są małe, żółte, skupione w główkowatych kwiatostanach, miododajne; pojawiają się w III, przed rozwojem liści. Owoce jadalne, smaczne, słodko-kwaśne, aromatyczne i zdrowe, butelkowate, ciemnoczerwone, o śr. masie owocu 6,5-7,5 g, nie osypują się na ziemię. Miąższ ciemnoczerwony, pestka stosunkowo mała. Przeciętny plon z kilkunastoletniego krzewu to 40-45 kg. Dojrzewają w VIII. Rośliny obficiej owocują, gdy obok siebie rosną przynajmniej dwie odmiany.
JAK ROŚNIE: Wysoki krzew o szerokim lub wyprostowanym pokroju. Osiąga 2-2,5 m wysokości, rośnie wolno.
GDZIE POSADZIĆ: Dobrze rośnie i owocuje zarówno na stanowiskach słonecznych, jak i półcienistych. Preferuje gleby żyzne, przepuszczalne o odczynie obojętnym lub kwaśnym. Dobrze znosi suszę. Odmiana mrozoodporna (strefa 5–8).
JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10–30 minut. Roślinę sadzić w dole o wymiarach 60 x 60 x 60 cm z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika. Dół wypełnić żyzną ziemią kompostową. Ziemię dookoła rośliny udeptać i wyściółkować korą. Roślinę sadzić na takiej głębokości, na jakiej rosła w pojemniku. Od IV nawozić, a w sezonie wegetacyjnym podlewać w miarę potrzeby. Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie.
JAK STOSOWAĆ: Uniwersalna roślina nadająca się do sadzenia w ogrodach przydomowych i założeniach parkowych. Owoce doskonale nadają się zarówno do jedzenia na surowo, jak i przyrządzania przetworów. Mają właściwości prozdrowotne.
POCHODZENIE: Odmiana wyhodowana w Państwowym Ogrodzie Botanicznym im. N. N. Griszki w Kijowie, Ukraina.