838
Tom 68 · nr 12 · 2012
zawierający ekstrakt z owoców cytryńca chińskie-
go; producent: Alverde Naturkosmetik (Niemcy).
Metody analityczne w standaryzacji
produktów z cytryńca i w badaniach
naukowych
Badania ogólnoświatowe
W związku z szerokimi możliwościami zastoso-
wań wyizolowanych czystych lignanów, jak i eks-
traktów z owoców cytryńca, zarówno w terapii,
w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym,
w różnych ośrodkach naukowych dla celów stan-
daryzacji produktów leczniczych, suplementów
diety i kosmetyków, jak i dla potrzeb badań ściśle
naukowych opracowywane są metody jakościowych
i ilościowych oznaczeń głównych lignanów. Wśród
metod analitycznych dominują techniki chromato-
graficzne, głównie HPLC i TLC.
Najnowsze obowiązujące dokumenty farmako-
pelane opierają standaryzację Schisandrae chinen-
sis fructus na oznaczeniach schizandryny (schi-
zandrol A).
Referencyjną techniką analityczną przewidzia-
ną do standaryzacji Schisandrae chinensis fructus,
zarówno przez Farmakopeę Europejską 7
th
Ed., Far-
makopeę Polską wydanie IX, jak i figurującą w mo-
nografii WHO do ilościowego oznaczania schizan-
dryny jest technika HPLC [3, 4, 8, 40].
Również tą techniką oznaczano w owocach cy-
tryńca schizandrol A oraz schizandrol B [49]. Za-
wartość tych dwóch lignanów oznaczano także
techniką HPLC w biomasie z kultur in vitro, w liś-
ciach i owocach roślin rosnących w warunkach na-
turalnych [50, 51]. Wykorzystując tę technikę,
oznaczano wymienione powyżej lignany również
w cytryńcu, jak i w preparatach leczniczych zawie-
rających wyciągi z tego gatunku [52, 53].
Związki lignanowe w owocach cytryńca chiń-
skiego były poddane ocenie analitycznej także
z użyciem techniki TLC z detekcją DART – MS [54,
55]. Ponadto schizandrol A oznaczano w owocach
cytryńca przy użyciu techniki TLC z odwróconymi
fazami [56]. Również techniką TLC oznaczano ilo-
ściowo związki lignanowe w dziesięciu różnych ga-
tunkach cytryńca [57]. Tę technikę wykorzystano
także w oznaczeniach schizandrolu A i B w owocach
[58]. We wszystkich trzech wymienionych powy-
żej pracach zastosowano detekcję denzytometrycz-
ną [56–58]. Techniki chromatograficzne, głównie
technikę HPLC i TLC, wykorzystywano także do
jakościowego i ilościowego oznaczania lignanów
w dwóch gatunkach z rodzaju Schisandra – S. chi-
nensis i S. sphenanthera [59] oraz do oznaczania
lignan ów w lekach i materiale roślinnym [60].
Inne techniki chromatograficzne w analizie
lignan ów cytryńca reprezentowane są skromniej.
Do oznaczania schizandrolu A i B w różnych czę-
ściach roślin (m.in. w nasionach, owocach, liściach
i pędach) stosowano technikę GC/MS [61]. Zawar-
tość tych samych metabolitów, schizandrolu A i B,
w nasionach oznaczano techniką CEC (elektrochro-
matografia kapilarna) [62]. Jeszcze inną technikę
chromatograficzną, micelarną chromatografię elek-
trokinetyczną, wykorzystywano w oznaczeniach za-
wartości schizandrolu A w nasionach cytryńca [63].
Inne techniki analityczne wykorzystywane są
w oznaczeniach lignanów cytryńca rzadko. Przy-
kładem może być spektrofotometryczna metoda
oznaczania wybranych trzech związków w prepa-
ratach leczniczych [64].
Badania Katedry
Chemii Analitycznej UJ CM
W Zakładzie Chemii Analitycznej UJ CM opra-
cowano metodę oznaczeń schizandrolu A i B (me-
toda HPTLC z detekcją denzytometryczną), któ-
rą z powodzeniem zastosowano do oznaczeń tych
związków zarówno w suplementach diety, jak
i w ekstraktach z różnych organów roślin rosnących
w warunkach naturalnych (liście, owoce), a także
w biomasie z kultur in vitro [65, 66].
Badania biotechnologiczne
omawianego gatunku
Badania ogólnoświatowe
Kultury in vitro Schisandra chinensis były do-
tychczas obiektem badań w nielicznych ośrod-
kach naukowych na świecie, w kilku placówkach
wschodnio-azjatyckich (chińskich i koreańskich
oraz w jednym z ośrodków japońskich), ponadto
w paru placówkach czeskich.
Większość dotychczasowych badań była sku-
piona na opracowaniu protokołów mikrorozmna-
żania (mnożenia z udziałem kultur in vitro) tego
gatunku, głównie metodą somatycznej embrioge-
nezy [67–71].
Badania dotyczące endogennej akumulacji
związków czynnych reprezentowane są przez po-
jedyncze prace, prowadzone głównie w dwóch
ośrodkach akademickich w Brnie: Zakładzie Bio-
logii Roślin, Wydziału Rolno-Leśnego, Uniwersy-
tetu Mendla (Department of Plant Biology, Mendel
University of Agriculture and Forestry) i Zakła-
dzie Biochemii, Wydziału Medycznego Uniwersyte-
tu Masaryka (Department of Biochemistry, Medical
Faculty of Masaryk University). Jedna z prac pre-
zentuje wyniki jedynie jakościowej analizy trzech
lignanów: deoksyschizandryny, γ-schizandryny
i schizanteryny A [72]. Zdecydowanie szerszy za-
kres badań prezentuje druga z prac, dotycząca
akumulacji sześciu lignanów: schizandryny, go-
misyny A, deoksyschizandryny, γ-schizandryny,