19
GF październik 2017
są mrozoodporne. Preferują stanowiska
o umiarkowanej wilgotności i naświetle-
niu, osłonięte od wiatru, a także gleby
bogate w wilgotny humus [4, 5].
Cytryniec chiński ze względu na cen-
ne właściwości jest uprawiany głównie
w Chinach, Korei, Rosji i w mniejszym
stopniu w Ameryce Północnej oraz
w krajach europejskich, takich jak m.in.
Czechy, Ukraina i Polska.
Zastosowanie tradycyjne
Stosowany od tysięcy lat w tradycyjnej
medycynie chińskiej, owoc cytryńca
chińskiego (chin. Bei-Wuweizi) nazywany
jest owocem o pięciu smakach [5]. Po-
szczególne jego części charakteryzują się
smakiem: słodkim, słonym, kwaśnym,
gorzkim i cierpkim (ściągającym). Wie-
rzono, iż smak słony i kwaśny odpowia-
dają za poprawę funkcjonowania wątro-
by i jąder, smak gorzki i cierpki wpływa-
ją na serce i płuca, natomiast słodki na
żołądek.
Owoc cytryńca chińskiego używany
był w TCM w leczeniu impotencji u męż-
czyzn, częstego oddawania moczu oraz
rzeżączki. Stosowany był w terapii cho-
rób przewodu pokarmowego, takich jak
przewlekłe biegunki czy czerwonka. Ce-
niono jego działanie w leczeniu niewy-
dolności układu oddechowego – astmy,
świszczącego i krótkiego oddechu, kasz-
lu, nadmiernego wydzielania flegmy,
oraz chorób układu krążenia – niskiego
tętna czy kołatania serca. Cytryniec
chiński stosowany był również w stanach
przemęczenia i osłabienia organizmu,
nadmiernego pocenia i bezsenności.
Według tradycyjnego zastosowania jest
rośliną przedłużającą życie, opóźniającą
proces starzenia, zwiększającą siły wital-
ne i poprawiającą zdrowie psychiczne.
Owoc cytryńca znany jest również
w tradycyjnej medycynie rosyjskiej,
gdzie opisywany jest jako środek tonizu-
jący, zmniejszający głód, pragnienie
i zmęczenie [5-9].
Zastosowanie w lecznictwie
i kosmetologii
Właściwości lecznicze owoców cytryń-
ca chińskiego, znane z ich tradycyjnego
wykorzystania, zostały potwierdzone
licznymi badaniami naukowymi. Ponad-
to współczesne wyniki badań
dokumentują nowe kierunki ich
aktywności. Dotyczą one działania far-
makologicznego ekstraktów z owoców
cytryńca, a także wyizolowanych z nich
związków [6]. Udowodniono silne dzia-
łanie hepatoregenerujące, hepatoprotek-
cyjne, a także antyoksydacyjne ekstrak-
tów z owoców oraz wyizolowanych
związków, m.in. gomisyny A, deoksyschi-
zandryny, schizandryny C oraz jej synte-
tycznego analogu, dostępnego na razie
tylko w Chinach [11]. Z działaniem hepa-
toregenerującym wiąże się ugruntowana
już pozycja cytryńca w leczeniu chorób
wątroby m.in. chorób zakaźnych i auto-
immunologicznych, a także zapalenia,
stłuszczenia czy też marskości wątroby.
Najnowsze badania wskazują na działa-
nie przeciwnowotworowe w raku jelita
grubego oraz pobudzenie apoptozy ko-
mórek nowotworowych białaczki, raka
skóry, jelita grubego, jajników i wątroby
[7]. Wykazano również aktywność im-
munostymulującą oraz immunomodulu-
jącą polisacharydów wyizolowanych
z owoców cytryńca [8].
Ekstrakty z owoców mają pozytywny
wpływ na układ nerwowy; chronią przed
neuronalną śmiercią komórki, a także
podnoszą stężenie neuroprzekaźników
w centralnym systemie nerwowym; dla-
tego mogą być stosowane, jako środek
pomocniczy, w chorobie Alzheimera
lub Parkinsona. Ponadto poprawiają
koncentrację, uwagę, zdolności uczenia
się i zapamiętywania. Wykazują działa-
nie przeciwdepresyjne bez wywoływania
niekorzystnej senności. Działają adapto-
gennie, wspomagając odporność organi-
zmu na stres i traumatyczne przeżycia,
stosowane są w stanach wyczerpania
i niepokoju [1]. Udowodniono działanie
hamujące namnażanie wirusa HIV [9].
ARTYKUŁ NAUKOWY
Ekstrakty z owoców wywierają również
pozytywny wpływ na układ sercowo-
-naczyniowy, przeciwdziałając zawałom
serca oraz regulując podwyższone ciśnie-
nie krwi. Wpływają na zachowanie pra-
widłowej masy ciała, zapobiegając otyło-
ści [4, 6]. Wykazują działanie przeci-
wastmatyczne, zmniejszając nadreak-
tywność oskrzeli. Działają przeciwoste-
oporotycznie, pobudzając namnażanie
osteoblastów, oraz przeciwwrzodowo,
zabliźniając rany wrzodowe w obrębie
żołądka i dwunastnicy [4]. Ponadto owo-
ce cytryńca chińskiego wykazują silne
właściwości antyoksydacyjne i prze-
ciwzapalne [1, 10].
Właściwościami biologicznymi owo-
ców cytryńca zainteresowały się firmy
kosmetyczne, wprowadzając ekstrakt
z owoców do produkcji kosmetyków.
Cenne z tego punktu widzenia właściwo-
ści ekstraktów z owoców to działanie:
przeciwutleniające, promieniochronne,
tzw. przeciwstarzeniowe, rozjaśniające
skórę, łagodzące i przeciwalergiczne [11].
Ostatnio udowodniono też, silniejsze
niż owoców, właściwości antyoksydacyj-
ne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne
i przeciwgrzybicze ekstraktów z liści i pę-
dów cytryńca [10].
Związki aktywne
Za właściwości biologiczne cytryńca
odpowiedzialne są głównie specyficzne
dla tego gatunku związki – lignany di-
benzocyklooktadienowe, nazywane li-
gnanami cytryńca chińskiego [1, 2, 6, 12].
W najwyższych stężeniach lignany wy-
Cytryniec chiński (Schisandra chinensis)
Zdjęcie: natalist.livejournal.com
H
3
CO
H
3
CO
H
3
CO
H
3
CO
H
3
CO
H
3
CO
H
H
Rycina 2. Struktura chemiczna schizandryny
(schizandrol A)