20
GF październik 2017
stępują w owocach, obecne są jednak
w całej roślinie. Głównym przedstawicie-
lem tej grupy związków jest schizandry-
na. Towarzyszą jej m.in. deoksyschizan-
dryna, γ-schizandyna, schizandryna C,
gomisyna B i G. Lignany determinują
działanie m.in. hepatoochronne, adapto-
genne czy też przeciwnowotworowe.
Za właściwości antyoksydacyjne od-
powiedzialne są związki polifenolowe,
takie jak: flawonoidy, kwasy fenolowe
czy też antocyjany. Dzięki polisachary-
dom roślina działa immunostymulująco.
Ponadto w cytryńcu chińskim występują
kwasy organiczne, witaminy (E i C) oraz
biopierwiastki, takie jak: bor, chrom,
cynk, kobalt, magnez, mangan, miedź,
nikiel, wapń i żelazo. Grupą związków
intensywnie badaną w ostatnich latach
są, specyficzne dla rodzaju Schisandra,
triterpeny.
Pozycja w lecznictwie
ogólnoświatowym
Cytryniec chiński jest od kilku lat no-
wym gatunkiem farmakopealnym
w lecznictwie europejskim. Gatunek ten
posiada monografie farmakopealne za-
równo w Farmakopei Chińskiej, Japoń-
skiej, Koreańskiej, jak i Rosyjskiej.
Od roku 2007 owoce Schisandra chi-
nensis posiadają monografię w farmako-
pei międzynarodowej wydawanej przez
WHO (Pharmacopoea Internationalis)
[3]. Walory lecznicze owoców tego ga-
tunku zostały poza obszarem azjatyckim
docenione o wiele wcześniej w Ameryce
Północnej niż w Europie. Od 1999 roku
owoce posiadają też monografię w Far-
makopei USA (United States Pharma-
copoeia) [13].
Monografia – „Schisandrae chinensis
fructus” – pojawiła się po raz pierwszy
w Farmakopei Europejskiej (European
Pharmacopoeia 6
th
Ed.) w 2008 roku
w Suplemencie 6.3 [14] oraz w tłuma-
czeniach na języki narodowe państw
Unii Europejskiej, w tym również w Su-
plemencie 2009 do wydania VIII Far-
makopei Polskiej [15]. Monografia
ta nadal figuruje w obowiązującej Far-
makopei Polskiej X [16], a także w naj-
nowszym, obowiązującym od stycznia
2017 roku, dziewiątym wydaniu Farma-
kopei Europejskiej (European Pharma-
copoeia 9
th
Ed.) [14].
Dostępność preparatów
leczniczych i kosmetycznych
Owoce cytryńca chińskiego w Polsce
dostępne są w aptekach, sklepach zielar-
skich oraz internetowych w postaci su-
szonej, jak również w formie przetwo-
rów: soków czy herbatek.
Na rynku polskim pojawiają się rów-
nież proste oraz złożone suplementy die-
ty zawierające w swoim składzie ekstrakt
z owoców bądź sproszkowane owoce.
Jednak oferta dostępnych preparatów
jest nadal stosunkowo uboga pomimo
cennych właściwości owoców cytryńca.
Działania niepożądane są bardzo
rzadkie. Wyciągi z owoców mogą powo-
dować niestrawność, brak apetytu, wy-
sypkę.
Cytryniec chiński pojawia się w skła-
dzie różnych kosmetyków. Na rynku eu-
ropejskim, w tym polskim, dostępne
są głównie produkty firm pochodzenia
azjatyckiego – koreańskiego i rosyjskie-
go. Spośród firm europejskich tylko jed-
na niemiecka firma produkuje kosmety-
ki zawierające ekstrakt z owoców cytryń-
ca chińskiego.
Podsumowanie
Wiedza na temat surowca, jakim jest
owoc cytryńca chińskiego, w środowisku
farmaceutycznym w Polsce jest niewy-
starczająca. Osoby zainteresowane odsy-
łamy do profesjonalnego opracowania
naszego autorstwa pt. „Current knowledge
of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. (Chi-
nese magnolia vine) as a medicinal plant
species – a review on the bioactive compo-
nents, pharmacological properties, analyti-
cal and biotechnological studies”, które
ukazało się w 2016 roku na łamach czaso-
pisma „Phytochemistry Review” [1].
Piśmiennictwo:
[1] Szopa A., Ekiert R., Ekiert H., Phy-
tochemistry Reviews 2016. doi:10.1007/
s11101-016-9470-4.
[2] Szopa A., Ekiert R., Ekiert H., Far-
macja Polska 2012;68:832–43.
[3] World Health Organization, WHO
Monographs on Selected Medicinal Plants.
vol. 3. Geneva: 2007.
[4] Hancke J.L., Burgos R.A., Ahuma-
da F., Fitoterapia 1999;70:451–71.
[5] Wu Z., Raven P., Hong D.Y., Flora
of China. vol. 7. Science Press; 2008.
[6] Opletal L., Sovová H., Bártlová
M., Journal of Chromatography B
2004;812:357–71.
[7] Yim S.Y., Lee Y.J., Lee Y.K., Jung
S.E., Kim J.H., Kim H.J., et al., Molecu-
lar Medicine Reports;2:725–32.
[8] Zhao T., Mao G., Mao R., Zou Y.,
Zheng D., Feng W., et al., Food and
Chemical Toxicology 2013;55:609–16.
[9] Xu L., Grandi N., Del Vecchio C.,
Mandas D., Corona A., Piano D., et al.,
Journal of Microbiology 2015;53:288–93.
[10] Mocan A., Crisan G., Vlase L.,
Crișan O., Vodnar D.C., Raita O., et al.,
Molecules 2014;19:15162–79.
[11] Henry F., Danoux L., Pauly G.
patent; 2012.
[12] Szopa A., Ekiert H., Recent Prog-
ress in Medicinal Plants. Biotechnology
and Genetic Engineering II. Studium Press
LLC, USA; 2014, p. 405–34.
[13] United States Pharmacopeia Na-
tional Formulary, United States Pharma-
copeia – National Formulary, 1999.
[14] European Directorate for the
Quality of Medicines, European Pharma-
copoeia 6.0., Strasburg. 2008.
[15] Urząd Rejestracji Produktów
Leczniczych, Farmakopea Polska VIII,
2009.
[16] Urząd Rejestracji Produktów
Leczniczych, Farmakopea Polska X, 2016.
Adres do korespondencji:
a.szopa@uj.edu.pl
Schisandra chinensis – kwitnący okaz żeński
Zdjęcie: A. Szopa
Schisandra chinensis – owocujący okaz żeński
Zdjęcie: A. Szopa
ARTYKUŁ NAUKOWY