14 

 

chromatograficznej HPTLC wykorzystano do określenia zawartości L-hioscyjaminy i skopolaminy 

w owocach Lycium barbarum –  odmiany L1, L2 i L3. 

 

Wyniki przeprowadzonych oznaczeń nie wykazały obecności, w dostarczonych owocach, 

obydwu powyższych alkaloidów (określone limity oznaczalności pozwalały na stwierdzenie 

występowania L-hioscyjaminy i skopolaminy na minimalnym poziomie wynoszącym odpowiednio 

0,0012% i 0,0012% świeżych owoców, co  odpowiada zawartości 1,2 mg L-hioscyjaminy i 1,2 mg 

skopolaminy w 100 g świeżej masy).  

Zgodnie z powyższym, badane jagody goji nie zawierają L-hioscyjaminy oraz skopolaminy, bądź 

niniejsze alkaloidy są obecne w stężeniach niższych od wyznaczonych limitów detekcji metody. 

Rezultaty analiz (dokumentacja zdjęciowa) oraz reprezentatywne densytogramy przedstawiono na 

Rycinach 1 i 2. 

Tabela 1. Parametry walidacyjne metody oznaczania alkaloidów tropanowych w owocach Lycium 

barbarum techniką chromatografii cienkowarstwowej HPTLC z detekcją densytometryczną (λ = 520 

nm). Parametry określono po derywatyzacji analitów odczynnikiem Dragendorffa.  

 

Związek 

L-hioscyjamina 

Skopolamina 

R

f

 

0,26 

0,71 

Równanie regresji 

y = 0,2947x – 17,722 

y = 0,4126x + 151,51 

Zakres liniowości (ng) 

900-2100 

900-2100 

0,9963 

0,9909 

DL (ng/pkt)

a

  

300 

300 

QL (ng/pkt)

a

 

800 

800 

Powtarzalność I (RSD, %)

b

 

3,61 

3,43 

Powtarzalność II (RSD, %)

c

 

5,27 

4,82 

Precyzja pośrednia I (RSD, %)

d

 

6,34 

5,85 

Precyzja pośrednia II (RSD, %)

e

 

6,74 

5,84 

Dokładność (odzysk, % ±SD)

f

 

82,66 ± 7,36 

81,63 ± 3,97 

 

a

 n = 3 

b

 wielokrotne skanowanie tego samego pasma, n = 9 

c

 wielokrotna analiza tej samej próby na 1 płytce chromatograficznej, n = 9 

d

 analiza próbek, przygotowanych w ten sam sposób, na 1 płytce chromatograficznej, n = 6  

e

 analiza tej samej próbki, na 6 płytkach chromatograficznych, w różnych dniach, n = 6  

f

 n = 9