17
W toku prowadzonych badań opracowano warunki analizy, z wieloskładnikowych matryc roślinnych,
α-solaniny z wykorzystaniem chromatografii cienkowarstwowej TLC, metody często wykorzystywanej
do określania ilości niniejszego glikoalkaloidu w ziemniakach [6]. Zoptymalizowaną metodę poddano
procesowi walidacji w zakresie limitu wykrywalności, limitu oznaczalności, powtarzalności, precyzji
oraz dokładności (Tabela 2), a następnie posłużono się nią do obliczenia zawartości α-solaniny
w owocach Lycium barbarum – odmiany L1, L2 i L3 (Ryciny 3 i 4).
Wyniki przeprowadzonych oznaczeń nie wykazały obecności, w dostarczonych owocach,
α-solaniny (określone limity detekcji pozwalały na stwierdzenie występowania α-solaniny
w badanych ekstraktach w ilości powyżej 7,84 mg związku / 100 g świeżych owoców).
Rycina 3. Chromatogram TLC frakcji alkaloidowych z owoców Lycium barbarum oraz α-solaniny
(obraz w świetle widzialnym, derywatyzacja odczynnikiem Carr-Price).
W1-6 – wzorzec w zmiennych ilościach: W1 – 196,08 ng/pkt, W2 – 909,09 ng/pkt, W3 – 1304,35 ng/pkt, W4 – 1666,67
ng/pkt, W5 – 2000 ng/pkt, W6 – 476,19 ng/pkt1;
L1 – L2 – ekstrakty z owoców goji, odmiany: L1 – No1, L2 – New Big, L3 –
AMBER SWEET GOJI®;
S1-S3 – ekstrakty z owoców trzech odmian goji z dodatkiem 1.49 mg wzorca / 2,5g surowca