2
„EKSPERTYZA DOTYCZĄCA OZNACZENIA ZAWARTOŚCI ALKALOIDÓW TROPANOWYCH
ORAZ SOLANINY W OWOCACH Lycium barbarum (jagody goji) OTRZYMANYCH Z ROŚLIN
ROSNĄCYCH W POJEMNIKACH, W SZKÓŁCE CLEMATIS ŹRÓDŁO DOBRYCH PNĄCZY Sp.
z.o.o. Sp.k.”
Wykonawca: Prof. dr hab. Mirosława Krauze-Baranowska, Kierownik Katedry i Zakładu
Farmakognozji z Ogrodem Roślin Leczniczych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
1. Wstęp i cel badań:
Przedmiot analizy stanowiły jagody kolcowoju szkarłatnego (Lycium barbarum) rosnącego
powszechnie w rejonach wschodniej Azji. Badania etnofarmakologiczne dowodzą, że powyższy
surowiec od ponad dwóch tysięcy lat wykorzystywany był powszechnie, w medycynie naturalnej
ludów azjatyckich, w leczeniu oraz zapobieganiu schorzeniom immunologicznym, w tym jednostkom
reumatoidalnym. Ponadto, doniesienia literaturowe wskazują, że jagody goji, w postaci surowej lub
naparów sporządzonych z materiału wysuszonego, stosowano w celu uregulowania ciśnienia krwi,
poziomu cholesterolu oraz cukru [1].
Nowoczesne badania fitochemiczne wykazały w opisywanym surowcu obecność unikatowego
zespołu polisacharydów (LBP Lycium barbarum polysaccharides), szeregu aminokwasów, pięciu
nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, karotenoidów oraz polifenoli z przewagą
połączeń flawonoidowych [2]. Podczas badań biologicznych udowodniono, że unikatowy skład jagód
goji przekłada się na ich szeroko rozumiane działanie immunostymulujące, przeciwzapalne,
przeciwnowotworowe oraz antyutleniające. Kompleks LBA oraz β-sitosterol wyizolowane z owoców
kolcowoju, na modelach zwierzęcych, obniżały znacząco poziom cholesterolu i cukru we krwi,
a betaina regulowała ciśnienie [1,2].
Z uwagi na powyższe coraz częściej rekomenduje się jagody goji, jako „żywność funkcjonalną”
w zapobieganiu oraz leczeniu schorzeń cywilizacyjnych. W tym miejscu należy zaznaczyć, że Lycium
barbarum zalicza się do rodziny psiankowatych (Solanaceae) charakteryzującej się określoną
zawartością toksycznych alkaloidów tropanowych oraz glikoalkaloidów mogących ograniczać
lub uniemożliwiać stosowanie badanego materiału roślinnego [2].