21
WNIOSKI
1.
Opracowano procedurę otrzymywania frakcji zawierających alkaloidy tropanowe
i glikoalkaloidy (metoda ekstrakcji i oczyszczania wyciągu) z wieloskładnikowych
matryc roślinnych stanowiących jagody Lycium barbarum L. (w charakterze
balastów – obecność zespołów karotenoidowych oraz polisacharydowych.)
Na podstawie
uzyskanych
wyników
można
jednoznacznie
stwierdzić,
że opracowane metody ekstrakcji oraz oczyszczania są odpowiednie do otrzymania
frakcji zawierających alkaloidy tropanowe bądź glikoalkaloidy.
2.
Zoptymalizowane metody jakościowego oraz ilościowego oznaczania, techniką
HPTLC, L-hioscyjaminy, skopolaminy oraz α-solaniny, w badanych surowcach
roślinnych, umożliwiają ocenę zawartości powyższych połączeń w materiale
roślinnym na poziomie: powyżej 7,84 mg związku / 100 g świeżych owoców – dla
α-solaniny, powyżej 1,2 mg związku / 100 g świeżych owoców – dla L-hioscyjaminy
i powyżej 1,2 mg / 100 g świeżych owoców – dla skopolaminy.
3.
W opracowanych warunkach analiz, nie stwierdzono w jagodach trzech odmian
Lycium barbarum, dostarczonych przez firmę „Clematis Źródło Dobrych Pnączy”
Sp. z o.o. Sp. k.: Lycium barbarum L. 'No.1', Lycium barbarum 'New Big' i Lycium
barbarum A
MBER
S
WEET
G
OJI
®
zebranych z uprawy doniczkowej 25.08.2015,
obecności: L-hioscyjaminy, skopolaminy oraz α-solaniny.
4.
Opracowane limity detekcji badanych związków, w zoptymalizowanych warunkach
chromatografowania wraz ze stwierdzonym brakiem obecności L-hioscyjaminy,
skopolaminy oraz α-solaniny w pomiarowym zakresie stężeń wskazują,
że rekomendowana dawka dzienna jagód goji: 5-12 g suchych owoców [1]
w odniesieniu do trzech odmian badanych surowców nie może powodować zatruć
z uwagi na obecność oznaczanych metabolitów roślinnych.
Gdańsk, 25.01.2015