21 

 

WNIOSKI 

 

1.

 

Opracowano procedurę otrzymywania frakcji zawierających alkaloidy tropanowe 

i glikoalkaloidy (metoda ekstrakcji i oczyszczania wyciągu)  z wieloskładnikowych 

matryc roślinnych stanowiących jagody Lycium barbarum L. (w charakterze 

balastów – obecność zespołów karotenoidowych oraz polisacharydowych.) 

Na podstawie 

uzyskanych 

wyników 

można 

jednoznacznie 

stwierdzić, 

że opracowane metody ekstrakcji oraz oczyszczania są odpowiednie do otrzymania 

frakcji zawierających alkaloidy tropanowe bądź glikoalkaloidy. 

2.

 

Zoptymalizowane metody jakościowego oraz ilościowego oznaczania, techniką 

HPTLC, L-hioscyjaminy, skopolaminy oraz α-solaniny, w badanych surowcach 

roślinnych, umożliwiają ocenę zawartości powyższych połączeń w materiale 

roślinnym na poziomie: powyżej 7,84 mg związku / 100 g świeżych owoców – dla  

α-solaniny, powyżej 1,2 mg związku / 100 g świeżych owoców – dla  L-hioscyjaminy 

i powyżej  1,2 mg / 100 g świeżych owoców – dla  skopolaminy.  

3.

 

W opracowanych warunkach analiz, nie stwierdzono w jagodach trzech odmian 

Lycium barbarum, dostarczonych przez firmę „Clematis Źródło Dobrych Pnączy” 

Sp. z o.o. Sp. k.: Lycium barbarum L. 'No.1', Lycium barbarum 'New Big' i Lycium 

barbarum A

MBER 

S

WEET 

G

OJI

®

 zebranych z uprawy doniczkowej 25.08.2015,  

obecności: L-hioscyjaminy, skopolaminy oraz α-solaniny. 

4.

 

Opracowane limity detekcji badanych związków, w zoptymalizowanych warunkach 

chromatografowania wraz ze stwierdzonym brakiem obecności L-hioscyjaminy, 

skopolaminy oraz α-solaniny w pomiarowym zakresie stężeń wskazują, 

że rekomendowana dawka dzienna jagód goji: 5-12 g suchych owoców [1] 

w odniesieniu do trzech odmian badanych surowców nie może powodować zatruć 

z uwagi na obecność oznaczanych metabolitów roślinnych. 

 

Gdańsk, 25.01.2015