3
W związku z powyższym sformułowano cel badań, którym było chromatograficzne określenie
zawartości alkaloidów tropanowych (L-hioscyjamina i skopolamina) oraz glikoalkaloidu – solaniny w
świeżych, dojrzałych owocach trzech odmian kolcowoju szkarłatnego (Lycium barbarum L.),
dostarczonych przez firmę „Clematis Źródło Dobrych Pnączy” Sp. z o.o. Sp. k.: Lycium barbarum L.
'No.1', Lycium barbarum 'New Big' i Lycium barbarum A
MBER
S
WEET
G
OJI
®,
zebranych z uprawy
doniczkowej 25.08.2015.
2. Plan badań:
1.
Opracowanie warunków ekstrakcji frakcji alkaloidowych z jagód Lycium barbarum
2.
Określenie metody oczyszczania pierwotnych wyciągów alkaloidowych otrzymanych według
pkt. 1
3.
Optymalizacja warunków rozdzielania frakcji alkaloidowych występujących w jagodach goji,
przy użyciu wysokosprawnej chromatografii cienkowarstwowej
4.
Walidacja metody oznaczania ilościowego wybranych alkaloidów oraz solaniny,
pochodzących z owoców goji przy użyciu HPTLC z detekcją desytometryczną
5.
Skryningowe analizy jakościowe oraz ilościowe frakcji alkaloidowych otrzymanych z owoców,
różnych odmian Lycium barbarum, pochodzących z roślin rosnących w pojemnikach
w szkółce Clematis Źródło Dobrych Pnączy Sp. z o.o. Sp.k.
6.
Dyskusja wyników
3. Część eksperymentalna
3.1. Surowiec do badań
Materiał roślinny do analiz stanowiły owoce trzech odmian kolcowoju szkarłatnego (Lycium
barbarum L., owoce goji): L1 (‘No.1’), L2 (‘New Big’) i L3 (AMBER SWEET GOJI
®
), zebrane 25.08.2015.
Świeże jagody dostarczono do Katedry i Zakładu Farmakognozji z Ogrodem Roślin Leczniczych
Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego tego samego dnia, w przenośnej lodówce, po czym
niezwłocznie umieszczono je w zamrażarce. Surowiec do badań przechowywano w temperaturze
-20
o
C.