W związku z powyższym sformułowano cel badań, którym było chromatograficzne określenie 

zawartości alkaloidów tropanowych (L-hioscyjamina i skopolamina) oraz glikoalkaloidu – solaniny w 

świeżych, dojrzałych owocach trzech odmian kolcowoju szkarłatnego (Lycium barbarum L.), 

dostarczonych przez firmę „Clematis Źródło Dobrych Pnączy” Sp. z o.o. Sp. k.: Lycium barbarum L. 

'No.1', Lycium barbarum 'New Big' i Lycium barbarum A

MBER 

S

WEET 

G

OJI

®,

 zebranych z uprawy 

doniczkowej 25.08.2015. 

 

2. Plan badań: 

 

1.

 

Opracowanie warunków ekstrakcji frakcji alkaloidowych z jagód Lycium barbarum 

2.

 

Określenie metody oczyszczania pierwotnych wyciągów alkaloidowych otrzymanych według 

pkt. 1  

3.

 

Optymalizacja warunków rozdzielania frakcji alkaloidowych występujących w jagodach goji, 

przy użyciu wysokosprawnej chromatografii cienkowarstwowej 

4.

 

Walidacja metody oznaczania ilościowego wybranych alkaloidów oraz solaniny, 

pochodzących z owoców goji przy użyciu HPTLC z detekcją desytometryczną 

5.

 

Skryningowe analizy jakościowe oraz ilościowe frakcji alkaloidowych otrzymanych z owoców, 

różnych odmian Lycium barbarum, pochodzących z roślin rosnących w pojemnikach 

w  szkółce Clematis Źródło Dobrych Pnączy Sp. z o.o. Sp.k. 

6.

 

Dyskusja wyników   

 

 

3. Część eksperymentalna 

 

3.1. Surowiec do badań 

 

Materiał roślinny do analiz stanowiły owoce trzech odmian kolcowoju szkarłatnego (Lycium 

barbarum L., owoce goji): L1 (‘No.1’), L2 (‘New Big’) i L3 (AMBER SWEET GOJI

®

), zebrane 25.08.2015. 

Świeże jagody dostarczono do Katedry i Zakładu Farmakognozji z Ogrodem Roślin Leczniczych 

Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego tego samego dnia, w przenośnej lodówce, po czym 

niezwłocznie umieszczono je w zamrażarce. Surowiec do badań przechowywano w temperaturze             

-20

o

C.