4
3.2. Odczynniki
W badaniach fitochemicznych wykorzystano odczynniki o czystości analitycznej (POCH,
Gliwice, Polska) oraz wodę ultraczystą pozyskaną przy użyciu systemu Elix/Synergy (Merck-Millipore,
Billerica, USA).
Wzorce alkaloidów tropanowych pochodziły z firm: Carl-Roth, Karlsruhe, Niemcy - L-hioscyjamina
oraz Sigma-Aldrich, Lt. Louis, USA - bromowodorek skopolaminy, trójwodzian. Wzorzec α-solaniny
zakupiono w Extrasynthese, Lyon, Francja.
Zasadowy azotan bizmutu (III), jodek potasu użyte do sporządzenia odczynnika Dragendorffa [3,4]
oraz chlorek antymonu (III) niezbędny do derywatyzacji solaniny pozyskano z firmy Sigma-Aldrich.
3.3. Roztwory wzorcowe alkaloidów
Roztwór wzorcowy obydwu alkaloidów tropanowych przygotowano poprzez rozpuszczenie
10,0 mg L-hioscyjaminy i 14,4 mg trójwodzianu bromowodorku skopolaminy w 10,0 ml metanolu.
Przygotowany w ten sposób roztwór, odpowiadający stężeniu L-hioscyjaminy i skopolaminy
na poziomie 1 μg/μl, wykorzystano do sporządzenia serii rozcieńczeń niezbędnych do wyznaczenia
krzywych kalibracji w analizach ilościowych HPTLC. Roztwory substancji wzorcowych przechowywano
w temperaturze -20
o
C.
Roztwór wzorcowy α-solaniny przygotowano poprzez rozpuszczenie 5,0 mg substancji
wzorcowej w 5 ml metanolu. Przygotowany w ten sposób roztwór, odpowiadający stężeniu
na poziomie 1 μg α-solaniny/μl, wykorzystano do sporządzenia serii rozcieńczeń służących
do wyznaczenia krzywych kalibracji w analizach ilościowych HPTLC. Roztwór substancji wzorcowej
przechowywano w temperaturze -20
o
C.
3.4. Przygotowanie prób do analiz chromatograficznych
Z każdej z dostarczonych partii owoców goji (odmiany: L1, L2 i L3) przygotowano 3 próby
do chromatograficznych oznaczeń jakościowych oraz ilościowych alkaloidów tropanowych oraz
solaniny. Surowiec oddzielono od szypułek, głęboko go mrożono przy użyciu ciekłego azotu,
a następnie rozcierano na proszek przy użyciu moździerza i pistla.
3.4.1. Przygotowanie prób do analizy alkaloidów tropanowych (ekstrakcja oraz oczyszczanie)