5
Roztarty materiał roślinny odważono w ilości 2,5 g do szklanej zlewki Philipsa poj. 100 ml i zalano 25
ml 0,5 M H
2
SO
4
. Ekstrakcję prowadzono przez 30 min., na mieszadle magnetycznym RT5 firmy IKA-
Werke, Niemcy (300 rpm), w temperaturze pokojowej (21
o
C). Uzyskany wyciąg przesączono, pod
zmniejszonym ciśnieniem, przez sączek ze szkła spiekanego G1, a zlewkę i sączek przemyto
dodatkowo 25 ml 0,5 M H
2
SO
4
. Połączone przesącze przeniesiono do suchej zlewki Philipsa poj. 100
ml, do której dołączono pozostałość z kolby ssawkowej przepłukanej 25 ml 0,5 M H
2
SO
4
. Odczyn pH
otrzymanego wyciągu doprowadzono do wartości 9,0 przy użyciu 25% NH
4
OH (pehametr Eutech
alpha-pH800, Cole-Parmer, USA). Powyższy ekstrakt przeniesiono ilościowo do rozdzielacza
i wytrząsano trzema porcjami chloroformu (3 x 100 ml). Połączone wyciągi chloroformowe
umieszczono w szklanej, 1000 ml kolbie destylacyjnej i zagęszczono pod zmniejszonym ciśnieniem do
objętości ok. 1 ml (wyparka Unipan typ 350). Zagęszczony ekstrakt przeniesiono ilościowo do fiolki
szklanej pojemności 7 ml, popłukując kolbę destylacyjną mieszaniną chloroform : metanol 1:1 v/v.
Zawartość fiolki odparowano do sucha w strumieniu azotu. Do otrzymanego osadu dodano 0,5 ml
mieszaniny chloroform-metanol 1:1 v/v, a następnie fiolkę umieszczono w łaźni ultradźwiękowej na 5
min. Powstałą zawiesinę przeniesiono do probówki Eppendorfa i odwirowano w wirówce MPW-65R
firmy MPW.MED.INSTRUMENTS Spółdzielnia Pracy, Polska (14000 rpm, 10 min.). Osad nie
zawierający badanych metabolitów odrzucono zaś supernatant przeznaczono do dalszych badań
chromatograficznych.
3.4.2. Przygotowanie próby do analizy α-solaniny (ekstrakcja oraz oczyszczanie)
Roztarty materiał roślinny odważono w ilości 2,5 g do zlewki Philipsa poj. 100 ml. Ekstrakcję
prowadzono na mieszadle magnetycznym RT5 firmy IKA-Werke, Niemcy (300 rpm) w temperaturze
pokojowej (21
o
C). Wstępnie, surowiec ekstrahowano z 20 ml metanolu przez 5 minut do uzyskania
jednolitej zawiesiny. Do zawiesiny dodawano 40 ml chloroformu i prowadzono dalszą ekstrakcję
(21
o
C) przez 30 minut. Ekstrakt sączono przez sączek ze szkła spiekanego G1. Przesącz zagęszczano do
około 1 ml pod zmniejszonym ciśnieniem (wyparka Unipan typ 350, Polska). Pozostałość przenoszono
ilościowo w metanolu do szklanej, 10 ml kolby miarowej i uzupełniano do kreski powyższym
rozpuszczalnikiem. Do analizy pobierano 2 ml ekstraktu, który przenoszono do probówki Eppendorfa
i odwirowywano w wirówce MPW-65R firmy MPW.MED.INSTRUMENTS Spółdzielnia Pracy, Polska
(14000 rpm, 10 min.). Osad nie zawierający glikoalkaloidów odrzucano, a supernatant przeznaczono
do dalszych badań chromatograficznych.