3.5. Próby analityczne wzbogacane substancjami wzorcowymi (spiked samples)  

 

Próby roślinnego materiału badawczego wzbogacone wzorcami i wykorzystane podczas 

walidacji ilościowych oznaczeń chromatograficznych przygotowywano poprzez dodatek roztworu 

wzorca do odpowiedniej naważki sproszkowanego surowca (procedura walidacji 3.7.7.; 3.8.6). 

Ekstrakcję poszczególnych matryc roślinnych prowadzono wg opisu zawartego w częściach protokołu: 

3.4.1 i 3.4.2 

 

3.6. Przechowywanie prób 

 

Pomiędzy analizami matryc roślinnych, wykonanymi w różnych dniach, gotowe próbki, 

przygotowane wg opisu przedstawionego w części 3.4., przechowywano w temp. -20

o

C. 

Bezpośrednio przed analizą chromatograficzną oczyszczone wyciągi doprowadzano do temperatury 

pokojowej (21

o

C), a następnie umieszczano w łaźni ultradźwiękowej na 1 min. w celu rozpuszczenia 

osadu wytrąconego w niskiej temperaturze. 

 

3.7. Analiza alkaloidów tropanowych w owocach goji z wykorzystaniem wysokosprawnej 

chromatografii cienkowarstwowej (HPTLC) 

 

3.7.1. Płytki chromatograficzne 

 

Analizy chromatograficzne przeprowadzono z zastosowaniem płytek szklanych pokrytych 

żelem krzemionkowym (HPTLC Silica gel 60 F₂₅₄, Merck, Darmstadt, Niemcy), o rozmiarach 5 x 20 cm. 

Przed użyciem płytek nie kondycjonowano. 

 

3.7.2. Aplikacja próbek 

 

Oczyszczone wyciągi roślinne oraz roztwory wzorcowe nanoszono na płytki 

chromatograficzne przy użyciu półautomatycznego aplikatora AS 30 (Desaga, Lindenfels, Niemcy), wg 

poniższych parametrów: 

- odległość linii startowej od dołu płytki: 5 mm 

- szerokość pasma: 0 mm (nanoszenie punktowe) 

- odległości pomiędzy pasmami: 7 mm 

- objętość strzykawki dozującej: 10 μl 

- dozowana objętość próby: 5,0 μl