3.7.5. Analiza densytometryczna 

 

Oznaczenia ilościowej zawartości alkaloidów tropanowych w owocach trzech odmian goji 

wykonano przy użyciu densytometru CD 60 (Desaga, Niemcy). Uzyskane dane analizowano z pomocą 

oprogramowania ProQuant 1.03.300 (Desaga, Niemcy). Zastosowano następujące parametry analizy: 

 

- skanowanie płytki chromatograficznej w zakresie od 5,0 do 50,0 mm 

- optymalizacja skanowania pasm: +/- 2mm w zakresie od 5,0 do 50,0 mm 

- wysokość szczeliny: 0,02 mm 

- szerokość szczeliny: 3 mm 

- długość fali: 520 nm 

- pomiar w trybie reflektancji (pomiar ekstynkcji), lampa wolframowo-deuterowa 

- ilość pomiarów/pasmo: 4 

 

3.7.6. Dokumentacja wyników oznaczeń 

 

Wyniki oznaczeń dokumentowano w postaci densytogramów (oprogramowanie ProQuant 

1.03.300) oraz zdjęć płytek chromatograficznych wykonanych przy użyciu komory wizualizacyjnej 

Camag (oprogramowanie winCATS 1.4.9.2001). 

 

3.7.7. Walidacja metody 

 

3.7.7.1. Identyfikacja alkaloidów tropanowych 

 

Identyfikację L-hioscyjaminy oraz skopolaminy w badanych surowcach roślinnych 

prowadzono w oparciu o porównanie współczynników opóźnienia R

f

 substancji wzorcowych 

ze współczynnikami R

składników próby badanej oraz próby badanej wzbogaconej dodatkiem L-

hioscyjaminy i skopolaminy (spiked samples). 

 

3.7.7.2. Liniowość 

 

Liniowość metody określono poprzez analizę serii rozcieńczeń mieszaniny wzorców L-

hioscyjaminy i skopolaminy. Na podstawie uzyskanych danych określono dla obydwu wzorców zakres 

liniowości, równania regresji oraz współczynnik korelacji r.