8
3.7.5. Analiza densytometryczna
Oznaczenia ilościowej zawartości alkaloidów tropanowych w owocach trzech odmian goji
wykonano przy użyciu densytometru CD 60 (Desaga, Niemcy). Uzyskane dane analizowano z pomocą
oprogramowania ProQuant 1.03.300 (Desaga, Niemcy). Zastosowano następujące parametry analizy:
- skanowanie płytki chromatograficznej w zakresie od 5,0 do 50,0 mm
- optymalizacja skanowania pasm: +/- 2mm w zakresie od 5,0 do 50,0 mm
- wysokość szczeliny: 0,02 mm
- szerokość szczeliny: 3 mm
- długość fali: 520 nm
- pomiar w trybie reflektancji (pomiar ekstynkcji), lampa wolframowo-deuterowa
- ilość pomiarów/pasmo: 4
3.7.6. Dokumentacja wyników oznaczeń
Wyniki oznaczeń dokumentowano w postaci densytogramów (oprogramowanie ProQuant
1.03.300) oraz zdjęć płytek chromatograficznych wykonanych przy użyciu komory wizualizacyjnej
Camag (oprogramowanie winCATS 1.4.9.2001).
3.7.7. Walidacja metody
3.7.7.1. Identyfikacja alkaloidów tropanowych
Identyfikację L-hioscyjaminy oraz skopolaminy w badanych surowcach roślinnych
prowadzono w oparciu o porównanie współczynników opóźnienia R
f
substancji wzorcowych
ze współczynnikami R
f
składników próby badanej oraz próby badanej wzbogaconej dodatkiem L-
hioscyjaminy i skopolaminy (spiked samples).
3.7.7.2. Liniowość
Liniowość metody określono poprzez analizę serii rozcieńczeń mieszaniny wzorców L-
hioscyjaminy i skopolaminy. Na podstawie uzyskanych danych określono dla obydwu wzorców zakres
liniowości, równania regresji oraz współczynnik korelacji r.