Większość owocowych odmian pochodzi od winorośli właściwej Vitis vinifera lub krzyżówek tego gatunku z innymi gatunkami, np. północnoamerykańską winoroślą truskawkową (V. labrusca) czy winoroślą pachnącą (V. riparia). Odmiany owocowe dzieli się na trzy grupy: przerobowe (winiarskie), deserowe oraz altanowe.
Największe wymagania siedliskowe mają odmiany deserowe oraz niektóre odmiany przerobowe. Należy wybierać dla nich miejsca słoneczne i ciepłe, z zasobnymi glebami. Nie są one w pełni mrozoodporne, dlatego nadają się do uprawy tylko w najcieplejszych rejonach Polski lub wymagają corocznego okrywania na zimę. Aby rośliny zawiązywały grona z wysokiej jakości owocami należy je co rocznie przycinać (najczęściej zimą, w drugiej połowie lutego).
Odmiany altanowe rodzą smaczne owoce i są dekoracyjne. Mają mniejsze wymagania i są bardziej mrozoodporne, dlatego można je z powodzeniem uprawiać na terenie całego kraju bez potrzeby okrywania. Odmiany te z reguły nie wymagają corocznego cięcia.