Pnącza ogrodowe - Clematis - Źródło Dobrych Pnączy

Pnącza ogrodowe

Poza powojnikami istnieje duża grupa krzewów pnących wartych spopularyzowania. Pnącza zajmują mało miejsca w ogrodzie, a dają duży efekt dzięki masie wytwarzanej zieleni rdestówka (Fallopia), kokornak (Aristolochia), dławisz (Celastrus), milin (Campsis), winorośl (Vitis), winobluszcz (Parthenocissus), winnik (Ampelopsis), aktinidia (Actinidia), pięknym kwiatom: glicynia (Wisteria), milin (Campsis), wiciokrzew (Lonicera), owocom ozdobnym: dławisz (Celastrus), psianka (Solanum), winnik (Ampelopsis) lub jadalnym: aktinidia (Actinidia), cytryniec (Schisandra), akebia (Akebia).
 

Większość pnączy wspina się

wijąc dookoła podpór, niektóre mogą się piąć po płaskich ścianach, bez dodatkowych podpór, przytrzymując się ścian korzeniami przybyszowymi np. bluszcz (Hedera), hortensja pnąca (Hydrangea anomala subsp. petiolaris), milin (Campsis), przywarka japońska (Schizophragma hydrangeoides) i trzmielina Fortune'a (Euonymus fortunei) lub specjalnymi przylgami np. winobluszcze (Parthenocissus).

Pnącza można wykorzystać do okrycia ścian budynków,

co poza walorami dekoracyjnymi ociepla budynki zimą a cieniuje i ochładza latem oraz sprzyja osuszeniu ścian, osłaniając je przed deszczem i pobierając nadmiar wody z okolic fundamentów. Najlepiej do tego celu nadają się winobluszcze, ale można tak prowadzić również bluszcz czy milin, a zapewniając podpory także wszystkie pozostałe pnącza.

Pnącza mogą szybko przykryć nieefektowne budynki,

różnego rodzaju szopy, magazyny i śmietniki, chowając je przed oczami naszych gości. Jeśli chcemy mieć efekt w ciągu jednego roku, najlepiej do tego celu nadają się: rdestówka Auberta (Fallopia aubertii), chmiel (Humulus), powojniki (Clematis) z Grupy Tangutica np. 'Bill MacKenzie' czy ‘Lambton Park’ lub powojnik 'Paul Farges' z Grupy Vitalba. Jeśli możemy poczekać 2-3 lata, dobry efekt możemy uzyskać stosując któreś z pozostałych pnączy.

Pnącza mogą pokrywać różnego rodzaju ogrodzenia

(np. siatki) i poza walorami dekoracyjnymi, zasłaniają nas przed oczyma ciekawskich oraz chronią przed wiatrem i kurzem. Nadają się do tego świetnie np. bluszcz pospolity (Hedera helix), wiciokrzew zaostrzony (Lonicera acuminata), powojniki (Clematis) z Grupy Atragene (zwłaszcza ‘Pamela Jackman’), Grupy Tangutica (zwłaszcza ‘Lambton Park’), Grupy Viticella (np. 'Etoile Violette' i 'Krakowiak'PBR) oraz Grupy Vitalba (zwłaszcza 'Paul Farges'), winnik tojadowaty (Ampelopsis aconitifolia), winobluszcz pięciolistkowy (Parthenocissus quinquefolia) i winobluszcz trójklapowy (Parthenocissus tricuspidata).

Większość pnączy ma nieduże wymagania,

ale ponieważ wytwarzają dużą masę zieleni, nie lubią gleb bardzo suchych i bardzo ubogich. Gatunki ciepłolubne np. aktinidie (Actinidia), glicynie (Wisteria) i miliny (Campsis) preferują stanowiska ciepłe, osłonięte i słoneczne. Na stanowiskach chłodniejszych, wilgotnych i półcienistych lepiej się czują np. bluszcz (Hedera), hortensja pnąca (Hydrangea anomala subsp. petiolaris), kokornak (Aristolochia), przywarka (Schizophragma), trzmielina Fortune’a (Euonymus fortunei), akebia (Akebia), chmiel (Humulus) i część wiciokrzewów (Lonicera).

Sadząc pnącza

kopiemy dół o wymiarach 50 x 50 x 50 cm, który wypełniamy żyzną glebą, a rośliny (zależnie od gatunku) sadzimy 0-10 cm głębiej niż rosły dotychczas, w odległości co najmniej 30-50 cm od murów i 50-100 cm od drzew. Prawidłowo dobrane i posadzone pnącza mogą rosnąć wiele lat, dekorując ogród przez cały rok i stanowiąc świetne schronienie dla ptaków.

10-th International Kiwiberry Seminar, Warsaw, Poland

10-th International Kiwiberry Seminar took place on 23-th and 24-th of May 2019 at the Warsaw University of Life Sciensies (SGGW), Poland. 

Participants from 12 countries took part in it. There were guests not only from Europe, but also from New Zeland and China. On the first day there was a rich program of presentations separated in three parts - Fruit Quality and Postharvest, Genetics and Breeding, Production and Economical Aspects. On the secound day there was a field trip to plantations of kiwiberry and some other technical crops. 

Seminar program: 

Fruit Quality and Postharvest

  • Determining taste in kiwiberry - Luca Fiorentini, Callum Kay, Skool Innovation Limited (New Zealand)
  • How long can you store the kiwiberry fruits? - Tomasz Krupa, Warsaw University of Life Sciences SGGW (Poland)
  • Insights in kiwfruit and kiwiberry maturity - Callum Kay, Skool Innovation Limited (New Zealand)

Genetics and Breeding

  • Behaviour of some Romanian kiwiberry selections and genotypes in Bucuresti area - Florin Stanica, Lavinia Iliescu, University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine (Romania)
  • First results of new cultivars in Germany - Alexander Zimmermann, Bavarian State Institute for Viticulture and Horticulture (Germany)
  • Association genetic analysis of A. arguta and selections from mountains other than North eastern China - Yan Chang Wang et.al., Wuhuan Botanical Garden (China)

Production and Economical Aspects

  • Actual situation of kiwiberry production in Poland - Piotr Latocha, Warsaw University of Life Sciences SGGW (Poland)
  • Our experience in cultivating kiwiberry - Adam Kostrzewa, MiniKiwi Kostrzewa (Poland)
  • The combined use of fruit and the vegetative mass of A. arguta - Nadiia Skrypchenko, National Botanical Garden in Kiev (Ukraine)
  • Current situation of kiwiberry commercial production and market development in China - Jinming Fan, Willem Kokkeel, Innofresh (China)

Download abstracts in pdf file