Mniej znany jest jako wartościowe, bujnie rosnące pnącze ogrodowe. Szczególnie cenna jest żółtolistna odmiana 'Aureus'.
Chmiel jest silnie rosnącą byliną o szorstkich, wijących się pędach. Dorastają one w ciągu roku do 6 m wysokości, a roślina może rozrosnąć się na szerokość 2–3 m, wytwarzając w ciągu kilku tygodni złocisty wał pędów i liści. Nadziemne pędy chmielu obumierają każdej jesieni, a wiosną wyrastają nowe z podziemnych części rośliny. Liście są duże, głęboko klapowane (jak winorośli), ząbkowane, szorstkie, żółte przez cały sezon wegetacji. Chmiel jest rośliną dwupienną, a odmiana 'Aurea' klonem żeńskim, dlatego jesienią pokrywa się żółtymi „szyszkami”.
Wymagania
Chmiel najlepiej rośnie i wybarwia się na stanowiskach słonecznych. Nie ma specjalnych wymagań glebowych pod warunkiem, że gleba ma dużą pojemność wodną i jest średnio wilgotna lub wilgotna. Na glebach żyznych rośnie bujniej. Chmiel jest mrozoodporny i z powodzeniem może być uprawiany w strefach od 5 do 8.
Zastosowanie
Chmiel jest dobrą rośliną osłonową. Świetnie nadaje się do dużych i średnich ogrodów, zwłaszcza naturalistycznych oraz do zestawień barwnych. Pędy nie przytrzymują się same płaskich powierzchni (np. ścian), wspinają się natomiast bardzo dobrze po wszelkiego rodzaju podporach (np. drutach, tyczkach, palach). Dzięki bujnemu wzrostowi chmiel w ciągu paru tygodni może pokryć ogrodzenia, drzewa, altanki, łuki, pergole lub inne podpory czy niskie budowle. Ponieważ jest dosyć ekspansywny i wytwarza podziemne rozłogi, nie powinien być sadzony w małych ogrodach oraz w pobliżu cennych roślin.
Chcąc ograniczyć jego ekspansywność, możemy zastosować bariery ograniczające rozprzestrzenianie się jego korzeni i kłączy, sadząc roślinę do zagłębionego w glebę dużego pojemnika (30–40 l) pozbawionego dna.
Najgroźniejszą chorobą chmielu jest mączniak rzekomy, powodujący powstawanie na liściach brunatnych, zasychających plam. Występuje zwłaszcza na roślinach rosnących w cieniu lub mających często moczone liście. Na stanowiskach suchych łatwo może być atakowany przez przędziorki i mszyce.
Uwaga!
W sprzedaży często można spotkać chmiel żółtolistny rozmnażany z nasion, którego liście słabo się wybarwiają. Dlatego warto zaopatrywać się tylko w sprawdzonych punktach sprzedających rośliny rozmnażane wegetatywnie i oznaczone barwną etykietą z opisem i instrukcją po polsku.