cytryniec chiński ‘Sadova No.1’
Schisandra chinensis 'Sadova No.1', wu-wei-zi
cytryniec chiński ‘Sadova No.1’
Schisandra chinensis 'Sadova No.1', wu-wei-zi
Co zdobi | jadalne owoce, liście |
---|---|
Barwa kwiatów | białe |
Miesiąc kwitnienia | V, VI V, VI |
Roślina zimozielona | nie |
Wysokość roślin | 10 m |
Roczny przyrost | |
Wystawa | , , , |
Mrozoodporność | 5A - 8 Strefy 5A - 8 |
Cytryniec to ciekawe pnącze o dekoracyjnych i niezwykle wartościowych owocach. Na Dalekim Wschodzie, obok korzeni żeń-szenia, jest najpopularniejszą rośliną leczniczą. W Chinach nazywa się „wu-wei-zi” (czytaj „łu-łej-dzy”), co znaczy „owoc o pięciu smakach”, ponieważ okrywa owocu jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a wyciągi z nasion nabierają słonego smaku. Ta odmiana jest samopylna, obficie owocująca, o owocach większych niż u gatunku.
JAK WYGLĄDA:
Owoce dekoracyjne, większe niż u gatunku śr. 1 cm, ciemnoczerwone, zebrane w zwisające kłosy dł. ok. 10 cm.; pojawiają się we IX. Zaczyna owocować w 4.˗6. roku po posadzeniu. Owoce cytryńca, ale również w pewnym stopniu liście i kora, zawierają schisandrynę (substancję tonizującą i wzmacniającą), witaminę E i wiele mikroelementów: żelazo, miedź, mangan, nikiel, molibden, tytan i cynk, jak również spore ilości magnezu, potasu i fosforu. Od stuleci stosowane są w tradycyjnej medycynie chińskiej. Można je spożywać na surowo lub po przetworzeniu, np. w postaci suszu, soków, wyciągów, naparów lub nalewek. Z suszonych liści można zaparzać herbatę, przypominającą w smaku zieloną herbatę z cytryną.
Liście dekoracyjne, średniej wielkości, dł. 5˗10 cm, eliptyczne lub owalne, ostro zakończone, drobno ząbkowane, osadzone na czerwonych ogonkach; ciemnozielone, jesienią przebarwiają się na żółto.
Kwiaty małe, śr. 1,5 cm, białe, kremowe lub różowe, lekko pachnące: rozwijają się w V˗VI.
Pędy wijące się; płożące się po ziemi nie zawiązują kwiatów i nie owocują.
JAK ROŚNIE: Pnącze; pędy owijają się wokół podpór. Rośnie umiarkowanie silnie, dorastając do 10 m wys., rocznie przyrasta 1 m.
GDZIE POSADZIĆ: Preferuje stanowiska dobrze oświetlone, ale nie w pełnym słońcu, osłonięte. Wymaga gleb żyznych, wilgotnych, ale nie podmokłych. Odmiana mrozoodporna (strefa 5A˗8).
JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10˗30 min. Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 40 x 40 x 40 cm, z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej, 0,5˗1 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Pnącze należy sadzić w odległości co najmniej 30 cm od ścian lub innych roślin. Co roku wczesną wiosną (III) skracać zeszłoroczne pędy nad 12.˗15. dobrze wykształconym pąkiem. Należy też usuwać pędy słabe i chore. Podlewać w czasie wegetacji. Nawozić od drugiego roku po posadzeniu.
JAK STOSOWAĆ: Szczególnie przydatne do sadzenia przy ogrodzeniach i budynkach, ale można go prowadzić również przy altanach, pergolach i różnych podporach.
POCHODZENIE: Rośnie naturalnie w Chinach, Korei i na Syberii. Odmiana wyselekcjonowana na Ukrainie.