suchodrzew jadalny (jagoda kamczacka) 'Zojka'
Lonicera kamtschatica 'Zojka'
suchodrzew jadalny (jagoda kamczacka) 'Zojka'
Lonicera kamtschatica 'Zojka'
Co zdobi | uprawiane dla owoców |
---|---|
Barwa kwiatów | bladożółte |
Miesiąc kwitnienia | III, IV III, IV |
Roślina zimozielona | nie |
Liczba roślin/m2 | 1 |
Roczny przyrost | |
Wystawa | , , |
Mrozoodporność | 3 - 7 Strefy 3 - 7 |
Odmiana o silnym wzroście i dużych, smacznych, słodkich owocach dojrzewających w maju-czerwcu. Krzew długowieczny i mrozoodporny.
JAK WYGLĄDA: Owoce kulistoowalne, ciemnoniebieskie, z delikatnym, woskowym nalotem, bardzo smaczne, słodko-kwaśne; dojrzewają V-VI. Roślina owocuje w 2.˗3. roku po posadzeniu. Kwiaty niepozorne, bladożółte, bogate w nektar, bez znaczenia dekoracyjnego. Są obcopylne ˗ wymagają zapylenia krzyżowego. Krzew najlepiej owocuje, gdy rośnie w towarzystwie innych odmian tego gatunku. Kwitnie w III-IV. Pędy wzniesione; młode są zielone, dojrzewając, brązowieją.
JAK ROŚNIE: Krzew; pokrój kulisty, wzniesiony. Rośnie umiarkowanie silnie, dorastając do 1,7 m wys., rocznie przyrasta 0,7 m.
GDZIE POSADZIĆ: Najlepiej owocuje na stanowisku mocno nasłonecznionym, na glebach lekkich, przepuszczalnych i lekko kwaśnych. Nie wymaga zakwaszania gleby, jak np. borówka amerykańska. Jest zdrowy, rzadko atakowany przez choroby i szkodniki. Całkowicie mrozoodporny (strefa 3˗7). Ze względu na płytki system korzeniowy jest wrażliwy na suszę.
JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10˗30 min. Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 40 x 40 x 40 cm, z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej, 0,5˗1 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Sadzić 1 szt./m2. Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie roślin.
JAK STOSOWAĆ: Krzew polecany do uprawy amatorskiej w przydomowych ogrodach. Są one cennym składnikiem diety ˗ bogate w witaminy, makro- i mikroelementy (magnez, żelazo, miedź, jod), zawierają antocyjany i kwas askorbinowy. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyseptyczne. Doskonale smakują na surowo, a poza sezonem w postaci suszu, mrożonek, dżemów, soków i nalewek. Mogą służyć jako naturalny, czerwony barwnik spożywczy. Nie nadają się do długiego transportu.
POCHODZENIE: Wyselekcjonowana w Polsce.