Encyklopedia - Clematis - Źródło Dobrych Pnączy
Nazwa rośliny
Wysokość roślin
od:     do: 
Roczny przyrost
od:     do: 
Strefa mrozoodporności
od:     do: 

pigwowiec japoński 'Sargentii'

Chaenomeles japonica 'Sargentii'

pigwowiec japoński 'Sargentii'

Chaenomeles japonica 'Sargentii'

Co zdobi kwiaty i owoce
Barwa kwiatów pomarańczowoczerwone
Miesiąc kwitnienia IV, V IV, V
Roślina zimozielona nie
Liczba roślin/m2 1
Roczny przyrost
Wystawa słońce, 3/4 słońca, 1/2 słońca
Mrozoodporność 5 - 7 Strefy 5 - 7

Niski krzew o ozdobnych kwiatach i bardzo aromatycznych owocach. Odmiana polecana do wszystkich typów ogrodów przydomowych.


JAK WYGLĄDA: Liście nieduże, ciemnozielone, błyszczące, piłkowane na brzegach. Kwiaty śr. 3–4 cm, ozdobne, pomarańczowe, miododajne, pojawiają się w IV–V przed rozwojem liści. Owoce jadalne i zdrowe, aromatyczne, twarde, jabłkowatego kształtu, po dojrzeniu żółte; dojrzewają IX–X. Owoce należy zbierać przed nadejściem przymrozków.

JAK ROŚNIE: Niski krzew z szeroko rozłożonymi, cienkimi pędami. Osiąga 0,8 m wysokości; rośnie powoli.

GDZIE POSADZIĆ: Dobrze rośnie i owocuje zarówno na stanowiskach słonecznych, jak i półcienistych. Akceptuje przeciętne przepuszczalne gleby o odczynie obojętnym. Mrozoodporna (strefa 5–8).

JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10–30 minut. Roślinę sadzić w dole o wymiarach 60 x 60 x 60 cm z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika. Dół wypełnić żyzną ziemią kompostową. Ziemię dookoła rośliny udeptać i wyściółkować korą. Roślinę sadzić na takiej głębokości, na jakiej rosła w pojemniku. Od IV nawozić, a w sezonie wegetacyjnym podlewać w miarę potrzeby. Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie. Krzew warto sadzić w grupach po kilka sztuk.

JAK STOSOWAĆ: Uniwersalna roślina nadająca się do sadzenia w ogrodach przydomowych i założeniach parkowych. Z owoców można przyrządzać dżemy, kompoty i nalewki.