Encyklopedia - Clematis - Źródło Dobrych Pnączy
Nazwa rośliny
Wysokość roślin
od:     do: 
Roczny przyrost
od:     do: 
Strefa mrozoodporności
od:     do: 

oliwnik wielokwiatowy

Elaeagnus multiflora

oliwnik wielokwiatowy

Elaeagnus multiflora

Co zdobi liście i jadalne owoce
Miesiąc kwitnienia V V
Roślina zimozielona nie
Liczba roślin/m2 1
Roczny przyrost
Wystawa słońce, 3/4 słońca
Mrozoodporność 6 - 9 Strefy 6 - 9

Bardzo wartościowy, odporny i niewymagający krzew polecany do wszystkich typów ogrodów przydomowych. Dobrze znosi warunki miejskie.


JAK WYGLĄDA: Liście lancetowate, górna strona liści ciemnozielona, matowa, spodnia część srebrzystobiała i błyszcząca z brązowymi kropkami. Kwiaty nieduże (śr. 1 cm), liczne, bladożółte z długą rurką, pachnące, miododajne. Kwitnie kon. IV i V. Owoce jadalne i zdrowe, smaczne, słodko-kwaśne, wydłużone (dł. 1,5 cm), owalne, ciemnoczerwone, na długich szypułkach.

JAK ROŚNIE: Krzew o szerokim nieregularnym pokroju. Osiąga 3 m wysokości; rośnie wolno (0,5 m rocznie).

GDZIE POSADZIĆ: Nie ma specjalnych wymagań. Najlepiej rośnie w miejscach słonecznych i ciepłych, na glebach przepuszczalnych o odczynie lekko kwaśnym lub zasadowym. Dobrze znosi suszę. Wystarczająco mrozoodporny (strefa 6–9).

JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10–30 minut. Roślinę sadzić w dole o wymiarach 60 x 60 x 60 cm z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika. Dół wypełnić żyzną ziemią kompostową. Ziemię dookoła rośliny udeptać i wyściółkować korą. Roślinę sadzić na takiej głębokości, na jakiej rosła w pojemniku. Od IV nawozić, a w sezonie wegetacyjnym podlewać w miarę potrzeby. Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie.

JAK STOSOWAĆ: Uniwersalna roślina nadająca się do sadzenia w ogrodach  przydomowych i założeniach parkowych. Bardzo dobrze toleruje warunki miejskie. Owoce zawierają m.in. kwasy tłuszczowe, mikroelementy, witaminy (A, C, E) oraz aminokwasy. Są też źródłem likopenu – substancji o właściwościach prozdrowotnych.

POCHODZENIE: Japonia