Encyklopedia - Clematis - Źródło Dobrych Pnączy
Nazwa rośliny
Wysokość roślin
od:     do: 
Roczny przyrost
od:     do: 
Strefa mrozoodporności
od:     do: 

wiśnia kosmata

Prunus tomentosa

wiśnia kosmata

Prunus tomentosa

Co zdobi kwiaty i owoce
Barwa kwiatów białoróżowe
Miesiąc kwitnienia IV IV
Roślina zimozielona nie
Liczba roślin/m2 1
Roczny przyrost
Wystawa słońce, 3/4 słońca, 1/2 słońca
Mrozoodporność 3 - 8 Strefy 3 - 8

Ładnie kwitnący krzew owocowy. Wiosną obsypany jest bladoróżowymi kwiatami. Polecany także ze względu na smaczne owoce dojrzewające w lipcu. Może być uprawiany w pojemnikach.


JAK WYGLĄDA: Liście średniej wielkości, piłkowane; jesienią przebarwiają się na czerwono. Kwiaty śr. 3 cm, białoróżowe, liczne. Kwitnie w III i IV. Jadalne, soczyste owoce są osadzone na bardzo krótkich szypułkach wzdłuż całej długości pędu. Są smaczne, słodko-kwaśne; dojrzewają w VII.

JAK ROŚNIE: Krzew z rozłożonymi prostymi pędami. Osiąga 2 m wysokości i szerokości.

GDZIE POSADZIĆ: Mało wymagająca roślina. Dobrze rośnie i owocuje na stanowiskach słonecznych. Akceptuje przeciętne, przepuszczalne gleby o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Dobrze znosi suszę. Bardzo mrozoodporna (strefa 3–8).

JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10–30 minut. Roślinę sadzić w dole o wymiarach 60 x 60 x 60 cm z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika. Dół wypełnić żyzną ziemią kompostową. Ziemię dookoła rośliny udeptać i wyściółkować korą. Roślinę sadzić na takiej głębokości, na jakiej rosła w pojemniku. Od IV nawozić, a w sezonie wegetacyjnym podlewać w miarę potrzeby. Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie. Krzew warto sadzić w grupach po kilka sztuk.

JAK STOSOWAĆ: Uniwersalna roślina nadająca się do sadzenia w ogrodach  przydomowych (naturalnych i japońskich) i założeniach parkowych. Owoce można zjadać na surowo, można też z nich przyrządzać dżemy, kompoty i nalewki.

POCHODZENIE: Naturalnie występuje w Chinach, Korei, Mongolii i północnych Indiach.