Encyklopedia - Clematis - Źródło Dobrych Pnączy
Nazwa rośliny
Wysokość roślin
od:     do: 
Roczny przyrost
od:     do: 
Strefa mrozoodporności
od:     do: 

kolcowój szkarłatny, jagoda Goji 'No.1'

Lycium barbarum 'No.1'

kolcowój szkarłatny, jagoda Goji 'No.1'

Lycium barbarum 'No.1'

Co zdobi kwiaty, owoce
Barwa kwiatów purpurowe
Miesiąc kwitnienia VI, VII, VIII VI, VII, VIII
Roślina zimozielona nie
Liczba roślin/m2
Roczny przyrost
Wystawa słońce, 3/4 słońca, 1/2 słońca, 1/4 słońca
Mrozoodporność 5 - 8 Strefy 5 - 8

Roślina ozdobna o jadalnych owocach, stosowana od stuleci w tradycyjnej medycynie chińskiej, koreańskiej, japońskiej i tybetańskiej. Jej główną atrakcją są smaczne, czerwonopomarańczowe owoce, potocznie nazywane jagodami Goji. Owoce tej odmiany są większe i słodsze niż owoce gatunku i nie mają goryczki.


Owoce tej odmiany (partia z 25 VIII 2015 r.) zostały przebadane w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Badania wykazały, że nie zawierają one szkodliwych dla człowieka alkaloidów.

JAK WYGLĄDA: Kwiaty małe, śr. 0,7˗2 cm, purpurowe; rozwijają się w VI˗VIII. Owoce duże, dł. 2,5˗3 cm, śr. 1 cm, dekoracyjne, czerwonopomarańczowe, jadalne i smaczne, słodkie, bez goryczki, prawie całkowicie pozbawione nasion, potocznie zwane jagodami Goji; dojrzewają VIII˗X. Po całkowitym dojrzeniu nadają się do spożycia jako świeże lub suszone. Można je też dodawać do różnych potraw lub napojów, np. herbaty. W 100 g owoców znajduje się 2500 mg witaminy C (trzecie miejsce wśród roślin pod względem zawartości witaminy C), poza tym jagody Goji są bogate w witaminy z grupy B i witaminę E, a także mikroelementy, takie jak: cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor. Zawierają 21 niezbędnych dla zdrowia minerałów i 19 aminokwasów. Roślina rozpoczyna owocowanie w 2.˗3. roku po posadzeniu. Liście zielone, dł. do 6 cm, lancetowate. Pędy wiotkie, przewisające.

JAK ROŚNIE: Pnącze prymitywne; nie czepia się podpór tylko o nie wspiera (jak np. róża pnąca). Można ją uprawiać bez podpór, wówczas pędy wyginają się łukowato. Rośnie umiarkowanie silnie, dorastając do 2˗2,5 m wys., rocznie przyrasta 0,5˗1 m.

GDZIE POSADZIĆ: Preferuje stanowiska słoneczne. Mało wymagająca. Odmiana mrozoodporna (strefa 5˗8).

JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10˗30 min. Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 40 x 40 x 40 cm, z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej, 0,5˗1 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Pnącze należy sadzić w odległości co najmniej 30 cm od ścian lub innych roślin. Łatwe w uprawie.

JAK STOSOWAĆ: W ogrodach przydomowych, ogródkach działkowych. W Chinach stosowana na plantacjach owocowych.  

POCHODZENIE: Odmiana pochodząca z Chin.